AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN
A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.
---------------------------------
-----------------------------
HÍRLEVÉL
Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
---------------------------------
HŰSÉG PROGRAM
Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont. 2db Pont = 2 Ft
(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)
A D-vitamin pótlás fontossága télen
A D-vitamin, ami egy zsírban oldódó vitamin, legjobban a bőrben képződik, ha azt elegendő napfény éri. Télen kevesebb a napsütés, és így fokozottan figyelnünk kell az elegendő D-vitamin bevitelre. Az odafigyelés még fontosabbá válik, ha tudjuk azt is, hogy a magyar lakosság több mint 40%-a szenved D-vitamin hiányban.
A D-vitamin-hiány tünetei lehetnek: fáradékonyság, gyakori betegeskedés, gyenge immunrendszer, izomgyengeség.
A D-vitamint napfény hiányában táplálkozással vagy vitamin formájában kell bevinni.
Kitűnő D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek, margarinok.
A D-vitamin (kalciferol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
száraztésztákban: 0-0,4 μg
zöldség, gyümölcs: nem jellemző
vaj, margarinféleségek: 0,5-7,5 μg
húsok, húsipari termékek: 1-4 μg
halak: 0,5-10 μg
tej: 0,05-0,3 μg
tojás: 1 μg
Napi szükséglet
|
|
Mihez szükséges a D-vitamin?
A kalcium és a foszfor felszívódásához és beépüléséhez.
Felelős a csontok egészségéért, a csontok gyógyulásáért pl. törés esetén, jelentősége van a csontképződés folyamatában. Fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében is.
Hiánya kisgyermekkorban visszamaradt csontfejlődést, időskorban csontritkulást okoz.
A D-vitamin erősíti az immunrendszert, a fertőzésekkel (pl. nátha, influenza) szembeni védelmet.
A D-vitamin segíthet megelőzni a daganatos betegségeket, a szív- és érrendszeri betegségeket.
Napi ajánlott mennyiség
Az ajánlott D-vitamin mennyiség naponta 400 NE (nemzetközi egység), azonban a legújabb kutatások ennél is többet (1000 NE) ajánlanak.
A D-vitamin túladagolása
D vitamin túladagolás egészen extrém mennyiség, 10 000 NE vagy ennél több huzamos szedésével fordulhat csak elő. Túladagolása azt eredményezi, hogy megemelkedik a vér kalcium-szintje, túl sok kalcium épül be a csontokba, az érfalakba; növeli az érelmeszesedés kockázatát, növekedési zavarokat okozhat. A D-vitamin túladagolása vesekárosodást eredményezhet. Nyáron - a napsütés következtében - magasabb a szervezet D-vitamin szintje. Fontos tudni azt is, hogy a természetes úton, napsütés hatására keletkező D-vitamin nem adagolható túl. Túladagolás csak egyéb készítményekkel, étrend-kiegészítőkkel lehetséges.