AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN
A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.
---------------------------------
-----------------------------
HÍRLEVÉL
Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
---------------------------------
HŰSÉG PROGRAM
Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont. 2db Pont = 2 Ft
(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)
A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek.
Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni. A vitaminok közül egyesek a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek. Léteznek antivitaminok (vitamin-antagonista), olyan anyagok, melyek valamilyen vitamint kiszívnak az enzimekből. Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis); súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel. Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk (ez pl. vitamintabletták mértéktelen szedése esetén alakulhat ki), s ez szintén súlyos betegségtünetekkel járhat.
A legfontosabb vitaminok
A-vitamin
Mi a szerepe?
Szükséges a szaporodáshoz és a fejlődéshez
Fontos a bőr, a szemek és a haj egészségének megőrzéséhez
Segíti a fertőzésekkel szembeni ellenállást
Hozzájárul a nyálkahártyák egészségének megőrzéséhez
Forrásai: máj, hal, tojás, illetve a tejtermékek (pl. tej és sajt)
B1-vitamin
Mi a szerepe?
Szükséges a táplálék energiává alakításához
Fontos a gyermekkori növekedéshez
Nélkülözhetetlen a felnőttkori termékenységhez
Megőrzi a szív és az idegrendszer egészségét
Forrásai: barna rizs, zabkása, búzacsíra, hüvelyes zöldség, olajos és egyéb magvak, sovány hús (főként a sertéshús), belsőségek, hántolatlan gabonából készült termékek, vitaminozott gabonapelyhek, esetleg élesztőkivonat
B2-vitamin
Mi a szerepe?
Segít a táplálékban lévő energia felszabadításában
Segíti a növekedést
Szükség van rá a szem, a haj, a bőr és a körmök egészségének megőrzéséhez
Forrásai: élesztőkivonat, tej, sajt, joghurt, tojás, hús és a különféle belsőségek (pl. máj), zöld leveles zöldségek és a vitaminozott gabonapelyhek
B3-vitamin (mai nevén nikotinamid)
Mi a szerepe?
Szükséges a táplálék energiává alakításához
Részt vesz a vércukorszint szabályozásában
Segít a bőr egészségének megőrzésében
Az emésztőrendszer állapotának fenntartásában
Segít az idegrendszer egészségének megőrzésében
Forrásai: élesztőkivonat, sertés-, csirke- és marhahús, hal, olajos magvak, sajt, tej, tojás, kenyér, burgonya, tészták, rizs és vitaminozott gabonapelyhek
B5-vitamin (mai nevén pantoténsav)
Mi a szerepe?
Segít a táplálék energiává alakításában
Szerepet játszik a szénhidrátok, a zsírsavak anyagcseréjében
Hozzájárul az antitest-képzéshez
Segít az idegrendszer egészségének megőrzésében
Javítja a bőr egészségi állapotát
Forrásai: szárított élesztő, máj, élesztőkivonat, vese, olajos magvak, búzacsíra, szójaliszt, barna rizs, tojás, hüvelyesek, illetve a hántolatlan gabonából készült ételek
B6-vitamin
Mi a szerepe?
Nélkülözhetetlen a fehérje anyagcseréjéhez
Fontos a vörösvértestek,az antitestek és az idegi ingerületátvivő anyagok képzéshez
Forrásai: szárított élesztő, élesztőkivonat, hántolatlan gabonából készült kenyér, búzacsíra, búzakorpa, vitaminozott gabonapelyhek, máj, avokádó, banán, hal, hús, olajos
B12-vitamin
Mi a szerepe?
Részt vesz a vörösvértestek képzésében és regenerálásában
Szükséges a DNS-szintézishez és az energiatermeléshez
Segít az idegrendszer egészségének fenntartásában
Forrásai: máj, szív, vese, hús, baromfi, hal, tej, sajt, tojás, illetve a vitaminozott gabonapelyhek
D-vitamin
Mi a szerepe?
Szükséges a kalcium és a foszfor felszívódásához, valamint fontos szerepet játszik a csontok és a fogak egészségének a megőrzésében
Forrásai: füstölt hering, makréla, lazac, szardíniakonzerv, hering, tonhal, tej, vaj, vitaminozott margarin, tojássárgája és a különböző halolajok
E-vitamin
Mi a szerepe?
Természetes antioxidáns
Segít a sebgyógyulásban
Megelőzi a hegesedést
Megőrzi az idegek és a vörösvértestek egészségét
Védi a sejthártyákat
Forrásai: búzacsíraolaj, napraforgómag és napraforgóolaj, sáfrányos szeklice olajban, mogyoróolaj, olívaolaj, földimogyoró, törökmogyoró, tojás, zöld levélzöldségek, hántolatlan gabonafélék
K-vitamin
„Sebtapaszvitaminnak” is nevezik, mert a véralvadás elősegítésével csökkenti a vérzést.
Forrásai: zöld levélzöldségek (pl. brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, káposzta, mangold), tej, máj, búzakorpa, zabpehely és növényi olajok
Folsav
Mi a szerepe?
A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében
Szerepet játszik az örökítőanyag termelésében
Részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértestjeinek a termelésében
Védelmet nyújt a születési rendellenességekkel szemben
Forrásai: szárított élesztő, máj, sötétzöld leveles zöldségek (pl. brokkoli és káposzta), hüvelyesek, olajos magvak, zabkorpa és élesztőkivonat
C-vitamin
Mi a szerepe?
Részt vesz a kollagéntermelésben
Szükséges a bőr, a csontok, a porc, a fogak egészségének megőrzéséhez
Fontos szerepet játszik a véredények egészségének fenntartásában
Elősegíti a gyógyulást
Segíti a vasfelvételt
Nagy hatású antioxidáns
Forrásai: citrusfélék, feketeribiszke, eper, kiwi, papaya, chilipaprika, brokkoli, vízitorma, petrezselyem, zöld leveles zöldségek, zöld és piros paprika
H-vitamin (mai nevén biotin)
Mi a szerepe?
Nélkülözhetetlen az energiatermeléshez
Szükséges a fehérje-anyagcseréhez
Fontos szerepet játszik a bőr és a haj egészségének megőrzésében
Nélkülözhetetlen a nemi hormonok termelésében
Forrásai: sörélesztő, máj, élesztőkivonat, hüvelyesek, olajos magvak, hántolatlan búza, barna rizs, tej, sajt, joghurt, tojás
forrás: magneb6.hu