Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Ismered a kismarosi ciszterci nővérek lekvárjait? 2016-03-17

Ismered a kismarosi ciszterci nővérek lekvárjait?

Mostani interjúnkban szeretnénk neked bemutatni a kismarosi ciszterci nővérek közösségét, akik szörpök és lekvárok készítésével is foglalkoznak.

Vitaminspecialista: Veronika nővér, elmondaná hogyan kezdődött a lekvár készítés?

Veronika nővér: Saját részre és vendégeink számára mindig is készítettünk lekvárt, szörpöt. Korábban sok piros ribiszke bokor volt kertünkben, a többi gyümölcsöt pedig helyi kistermelőktől vásároltuk meg. Tíz-tizenkét évvel ezelőtt, amikor a gyümölcstermesztők nehéz helyzetbe kerültek, mert egyáltalán nem, vagy a korábbihoz képest nagyon alacsony áron vették át tőlük a gyümölcsöt, sok családnak kérdésessé vált a megélhetése. Ekkor kezdődött meg az összefogás a környékünkön élő kiszolgáltatott helyzetbe került emberekkel, hogy a gyümölcs megvásárlásával segítsük őket, valamint a feldolgozott termékek értékesítése hozzájárulhasson a Monostor fenntartásához, megélhetésünkhöz.

A Dunakanyar és a Börzsöny vidékén sokféle gyümölcs terem: piros- és fekete ribiszke, málna, szeder, meggy, sárga- és őszibarack, szőlő, szilva, bodza, csipkebogyó, birsalma, alma, kökény. A megvásárolt gyümölcsből hagyományos recept alapján, tartósítószer nélkül szörpöt és lekvárt készítünk.

Vitaminspecialista: Ez szép példája az összefogásnak egy faluközösségben. Mik a további céljaik a lekvárok készítésével?

Veronika nővér: A gyümölcsfeldolgozás kölcsönös együttműködésből, szolidaritásból kezdődött. Kétkezi munkánkkal továbbra is szeretnénk részt vállalni a körülöttünk élők fáradságos munkájából, az előállított különleges minőségű termékekkel pedig szeretnénk jóízű és egészséges ételt kínálni a családok számára.

Vitaminspecialista: Elmondaná hogyan működik az üzemük?

Veronika nővér: A lekvár készítésében szinte minden nővér részt tud venni, igazi közösségi munka a nyár sok egyéb feladata mellett. Egy nővérünk szakképesítést is szerzett, hiszen ez a HACCP előírásoknak megfelelő, engedélyezett kisüzemünk feltétele is. Ketten pedig vegyészeti végzettséggel segítenek, hogy a lekvárok a legmagasabb minőségben, az élelmiszerkönyvi előírásoknak megfelelően készüljenek.

Vitaminspecialista: Mit tudna elmesélni a lekvárok összetételéről? Vannak reform lekvárok, melyek nem cukorral készülnek?

Veronika nővér: A lekvárok és szörpök magas gyümölcstartalommal készülnek, éretten szüretelt, friss gyümölcsből. Tartósítószert nem tartalmaznak, csak hőkezelést alkalmazunk.

A hagyományos ízek mellett készítünk mézes lekvárokat is: mézes sárgabarack, mézes szeder és mézes csipkebogyó lekvárt. A mézet saját méhészetünk biztosítja. Néhány fajta gyümölcsből pedig hozzáadott cukor nélkül készül a meggy, szeder-alma, őszibarack-alma, szilva-természetesen, és végül a sűrű szilvalekvár.

További új termékeket is szeretnénk majd készíteni, sokat kísérletezünk. A termékfejlesztésben együttműködünk a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Konzervtechnológiai Tanszékével.

Vitamin specialista: Mondana pár szót a nővérek életéről?

Veronika nővér: Mi ciszterci nővérek monasztikus szerzetesközösségben élünk Szent Benedek Regulája szerint. Ezt az évszázadokon átívelő hagyományt az „Imádkozzál és dolgozzál!” mondattal foglalhatjuk össze. Napjainkat átszövi a közösségben végzett és a személyes imádság valamint közösségünk, betegeink és vendégeink szolgálata. Szinte minden munkaterületünk a Monostorban található, a hozzánk tartozó mozgásszervi rendelő kivételével, amely a faluban működik.

Tizenhét nővér sokszínű közösséget alkot, mindannyian a magunk ajándékaival, színeivel gazdagítjuk a közösséget. A Monostor a szeretet iskolája, ahol megtanulhatjuk egymást, önmagunkat és Istent napról napra jobban szeretni. Életünk és munkánk által szeretnénk továbbadni a teremtésben megtapasztalt szépet, jót, igazat mindazoknak, akikkel személyesen, vagy akár termékeink által találkozunk.

Vitaminspecialista: Végül azt szeretném kérdezni, hogy meg lehet-e Önöket látogatni? A Kismaroson járók bemehetnek-e a Monostorba?


Veronika nővér: Igen, szívesen látunk a Monostorban mindenkit, aki kirándulás közben erre jár, és becsönget, hogy a templomot láthassa. Templomunk nyitott azok számára is, akik szentmisén, vagy zsolozsmán szeretnének részt venni.

Hogy hogyan találhatnak meg bennünket, arról honlapunkon bővebben is olvashatnak: www.cisztercimonostor.hu és www.monostoriizek.hu. Itt is szeretettel várjuk az érdeklődőket.

 

(a kismarosi ciszterci nővérek nevében: Kiss Borbála Veronika nővér)

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz